PENSIOENACTIE OOST: IN DE AANVAL

1. Inleiding
Het komende half jaar is van doorslaggevende betekenis in de strijd voor een rechtvaardig pensioen. Er zal in deze periode een begin worden gemaakt met de parlementaire behandeling van de wetgeving, voortvloeiend uit het pensioenakkoord.

Dit najaar zal eveneens de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer starten. Dit is een zeer goede gelegenheid om de pensioenwetgeving op de agenda van de publieke opinie te zetten.

Wij streven ernaar om samen met zoveel mogelijk organisaties de deelnemers aan de pensioenfondsen, oud en jong, in de opbouwfase of al in het “genot” van een uitkering, voor te lichten over de desastreuze gevolgen van het pensioenakkoord. Door middel hiervan willen de publieke opinie bewerken en daarmee invloed op de politieke besluitvorming uitoefenen.

2. Hoe
Aangezien de mobiliteit van ouderen beperkt is, kiezen we ervoor om in de vertrouwde omgeving van de gepensioneerden te beginnen. Wij zijn een actiegroep die er beuwst voor kiest op ouderen op lokaal en regionaal niveau te benaderen en voor te lichten.

In het proces van voorlichting zijn de volgende componenten van groot belang:
• Een kern van doorgewinterde en enthousiaste actievoerders;
• Het binnen bereik hebben van een deskundigheid over het pensioenvraagstuk;
• Het beschikken over communicatieplan om een zo groot mogelijk activistische achterban te scheppen.

Onze groep bestaat op dit moment uit minimaal vijftien personen. Een aantal van ons bezit de nodige kennis over het pensioenvraagstuk. Het maken van een communicatieplan zal de komende periode aandacht van ons vragen.

We staan echter niet alleen. De strijd voor een rechtvaardig pensioenstelsel, zonder kortingen en met onmiddellijke indexatie kan alleen worden gewonnen in hechte samenwerking met anderen. Zo willen we op lokaal en regionaal niveau een krachtig onderdeel worden van een landelijke beweging.

3. Wat willen we?
Onze doelstellingen zijn duidelijk en eenvoudig uit te leggen:
• Geen kortingen;
• Indexatie nu;
• Een rechtvaardig pensioenstelsel.

Om met de eerste punten te beginnen. We kunnen mensen op een eenvoudige manier uitleggen dat de laag gehouden rekenrente, die in strijd met de Europese wetgeving is, wordt vertaald in extra hoge verplichtingen in de toekomst, zonder dat daar onderzoek naar het te verwachten aantal deelnemers en naar de geschatte verplichtingen naar is verricht. We kunnen de deelnemers daarmee duidelijk maken dat de dekkingsgraden kunstmatig laag worden gehouden.

We kunnen de deelnemers op basis van het voorafgaande en op basis van het totale pensioenvermogen duidelijk maken dat korten onzin is; dat korten in feite een vorm van onteigening is. Daarom verwerpen we kortingen en eisen we onmiddellijke indexatie, met terugwerken kracht.

Wij vinden het pensioenakkoord en de uitwerking ervan niet rechtvaardig, omdat:
• Zij in strijd zijn met eerder gedane toezeggingen en de risico’s leggen bij de werknemers en gepensioneerden;
• Er tijdens de overgangsfase nog gewerkt zal worden met de huidige rekenrentesystematiek, waardoor er tot 2026 jaarlijkse kortingen dreigen;
• de uiteindelijke overgang naar het nieuwe stelsel in 2026 plaatsvindt op basis van de huidige rekenrentesystematiek, waardoor er kortingen van meer dan 10% op de loer liggen.

Met wie
Wij zijn pensioenactivisten van verschillende pluimage: leden van de FNV-senioren, van de actiegroep Red het Pensioenstelsel, van de Nederlands Bond voor Pensioenbelangen en niet georganiseerden. We hebben verschillende politieke achtergronden. In onze samenstelling zijn we uniek.

Op dit moment begint zich in pensioenland een brede coalitie tegen de plannen van Koolmees af te tekenen. Deze coalitie begint onder de paraplu van het Pensioenlegioen vorm en inhoud te krijgen. In de loop van oktober zal het Pensioenlegioen zich presenteren.

Op dit moment vormen de volgende organisaties het Pensioenlegioen:
• De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen;
• Een aantal verenigingen van gepensioneerden;
• De actiegroep Red het pensioenstelsel.

Een aantal organisatie zijn benaderd.

Zodra bekend is dat zij meedoen, worden zij aan deze lijst toegevoegd.

Wij streven samenwerking met het Pensioenlegioen na.

Actievormen
Op landelijk niveau zal gewerkt worden met advertenties en spotjes op radio en mogelijk tv.
Wij kunnen regionaal en plaatselijk het volgende doen:
- Tijdens de verkiezingscampagne bijeenkomsten bezoeken en kritische, ongemakkelijke vragen stellen; flyeren op verkiezingsmarkten;
- Ons via de regionale media laten horen;
- Bijeenkomsten beleggen, vooral in de aanloop naar de verkiezingen: het zou mooi zijn om in januari onder de vleugels van of in samenwerking met het Pensioenlegioen een verkiezingsavond over pensioenen te houden in ons deel van het land;
- Een eigen website beginnen, met filmpjes, een bondige uitleg van het probleem en een fiks aantal voorbeeldbrieven die met een muisklik te verzenden zijn;
- Het organiseren van de actie Ons geld, geen monopoliegeld!
- Het maken van een herkenbaar beeldmerk: poster.

En zelf?
De individuele leden wordt bovendien verzocht om:
- Deel te namen aan acties van andere groepen;
- Petities te ondertekenen;
- Ingezonden stukken te schrijven enz.

Deventer 30-9-2020