Pensioen Actie Oost haalt Pensioen Pro

1.Deskundigen hekelen nominale sturing in herzien stelsel

Pensioen Pro 22 feb 2023

Ook het herziene stelsel is nominaal gericht, constateerden deskundigen gisterenavond in de Eerste Kamer. Aanpassing is in hun optiek gewenst en mogelijk, bijvoorbeeld met de invoering van reëel beschermingsrendement.

Dat kwam gisterenavond naar voren op een deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer met als thema’s rechtmatigheid en effecten van de wet. Het is belangrijk de koopkracht goed te regelen en in te bedden in het systeem, aldus actuaris Henk Bets. Volgens hem is dat bij de Wtp in de huidige vorm niet het geval, met als risico dat deelnemers van een koude kermis thuis komen.

Mensen moeten twintig jaar leven van hun pensioen en de meesten ‘hebben niet door dat een pensioen van tienduizend per jaar aan het begin dat dat na twintig jaar nog maar ongeveer de helft aan koopkracht oplevert’, zei hij.

Bets is niet voor een garantie op koopkracht. ‘Er mag best risico in zitten en het mag best een keertje minder zijn, maar het moet wel zijn gericht op koopkracht en die in de meeste gevallen kunnen realiseren.’

En dat is niet het geval in de Wtp, omdat de regels net als de huidige nominaal zijn gericht. Ook actuaris Agnes Joseph (Achmea Pensioenservices), oud-APG-baas Dick Sluimers en hoogleraar Theo Nijman stonden stil bij de nominale sturing en het risico dat inflatie de koopkracht uitholt. Sluimers was het meest uitgesproken. ‘Voor gepensioneerden wordt in dit stelsel vooral gekoerst op nominale zekerheid in een laag inflatoire omgeving’, merkte hij op.

Het probleem met het herziene stelsel is dat het ‘niet of nauwelijks bescherming biedt tegen periodes met hoge inflatie en hoge rentes’, stelde Sluimers. In het huidige stelsel maskeert de ‘boekhoudkundige daling van de verplichtingen’ dit probleem enigszins, ging hij verder. Die maskering verdwijnt straks, met als gevolg dat de resultaten voor deelnemers behoorlijk zullen tegenvallen.

Reëel beschermingsrendement

Meerdere senatoren vroegen wat de Eerste Kamer kan doen om dit probleem te verhelpen en of dit en andere problemen zijn op te lossen in het huidige wetsvoorstel of dat de wet beter helemaal van tafel kan. Volgens Nijman is het niet zo moeilijk een reëel beschermingsrendement in te voeren, ‘maar ik ben geen jurist of politicus’. Ook Marike Knoef, oud-directeur van Netspar, zei hier wat in te zien.

De SP en ouderenorganisaties protesteerden gisterenmiddag tegen de Wet toekomst pensioenen bij de Eerste Kamer. Senator Mei Li Vos (PvdA), voorzitter van de vaste commissie Sociale Zaken, nam een 'bezwarenboek' van gepensioneerden tegen de nieuwe wet in ontvangst.


Novelle

Wijzigingen in de Wtp zijn mogelijk in de vorm van een novelle. Bij een novelle gaat er een gewijzigd voorstel naar de Tweede Kamer waarvan duidelijk is dat het op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen. Joseph noemde dit en zei dat de negen punten die ze in haar standpuntnotitie noemde daar ‘minimaal’ in thuishoren, ‘anders is het wachten op problemen’. Zoals de wet er nu ligt is die volgens haar ‘niet klaar voor invoering’.

‘Twee jaar extra voor transitie’

Joseph wil onder meer dat er meer tijd komt voor de transitie. Die ‘kunnen we maar één keer maken en niet terugdraaien’, zei ze. Evenmin is het mogelijk een schaduwadministratie bij te houden. Twee jaar extra voor de transitie lijkt haar reëel.

Ze benadrukte dat de verwachte problemen, zoals een pensioenfonds dat vanwege vele telefoontjes onbereikbaar is, ‘niet verzonnen’ zijn. Zo liep het callcenter van de uitvoeringsorganisatie begin dit jaar al vast bij vragen over indexatie, vertelde ze. Bij invaren zal het aantal telefoontjes alleen maar toenemen, verwacht Joseph.

Voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie zei eerder tijdens de bijeenkomst dat de tijd voor de transitie volgens hem niet bij voorbaat te krap is. Hij benadrukte wel dat snel duidelijk moet zijn hoe de lagere regelgeving er precies uit komt te zien.