Ook de dag van de arbeid is door Pensioenactie Oost gevierd in Enschede

(Foto's onder de tekst)

De 1 mei viering in Enschede, georganiseerd door PvdA, NCPN, GroenLinks, SP en FNV begon met een demonstratie

dwars door de binnenstad. Daarna een bijeenkomst in het SDO gebouw , Hoog en Droog 25. Volle zaal, enthousiaste

mensen. Het thema was ‘werkende armen’.

 

Na de opening door voorzitter Lenie de Jong volgde de 1 mei speech van Bert Otten (PvdA). Bert hekelde de uitbuiting door het kapitalisme, de torenhoge winsten sinds corona van multinationals zoals o.a. Albert Heijn waar momenteel terecht gestaakt wordt in de distributiecentra.

Vervolgens vertelde  Monique Tiethof van FNV textielverzorging over de strijd voor een fatsoenlijke beloning. Na vele jaren komt deze goed op gang, ‘We merken dat werkgevers toch wel bang zijn van actiedreiging’.

De derde spreker was Sevgi Seckin-Sommez (PSA-DER), zij ging vooral in op de moeizame historische strijd rond het eisen van 1 mei.

In een debat met de drie en de zaal werd er een vraag gesteld waarom PVDA/GroenLinks instemmen met de Nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. Bert Otten zei toe om dit binnen deze partijen opnieuw te bespreken. Ook werden er opmerkingen gemaakt dat de actiebereidheid in Nederland erg lauw is. Zo is Nederland, een van de weinige landen, waar 1 mei nog steeds geen vrije dag is. Ook werd er gepleit dat ‘Links’ hun gezamenlijke gezicht veel beter moet laten zien door meer samenwerking wat ook heel hard nodig is binnen de verschillende sectoren van de FNV. De zaal stemde hier van harte mee in met een stevig applaus.

Het programma werd vervolgd met muziek van Unsal Bozkir en een swingende afsluiting met DJ Torino. Tussen de optredens door werd het 1 mei Lied Enschede uit volle borst gezongen en ter afsluiting de internationale.

Meer weten? Bel, Corry Westgeest 053 4763881

Maak jouw eigen website met JouwWeb