Hieronder een artikel van de FaceBook-pagina van OiO. Klik op de rode knop hiernaast om naar de volledige pagina te gaan.

 

DE GROTE POPPENKAST MET DE PENSIOENEN ALS SLUITPOST

Helaas geen verkiezingscampagnes waar we politieke partijen kunnen aanspreken. Helaas wel de inhoudsloze en gevaarlijke propaganda van de politieke partijen.

Intussen richten alle partijen zich op Rutte en en proberen vrijwel allen garen te spinnen bij de toeslagenaffaire.

In deze verkiezingscampagne lijkt de pensioenkwestie geen item te worden. Dat komt enerzijds door de dames en heren politici die de verkiezingsagenda bepalen, anderzijds door de onmacht van de groepen die onze pensioenbelangen moeten verdedigen.

Gisteren was het weer zover. Partijcongressen.

De meest trouwe vazal van Rutte het CDA ging in de aanval op de verbroken beloften. Natuurlijk geen woord over de verbroken pensioenbeloften. Het CDA neemt geen afstand van het pensioenakkoord, pleit niet voor indexatie en evenmin voor afschaffing van de rekenrente. Ongeloofwaardig: samenwerken met Rutte, mede verantwoordelijk zijn voor de toeslagenaffaire en dan de aandacht door middel van de aanval afleiden van zaken als de pensioenkwestie.

Even ongeloofwaardig is natuurlijk Ploumen van de PvdA. Tijdens Rutte II was zij minister in een kabinet dat een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de sloop van de pensioenen. We herinneren ons allen nog Jetta Klijnsma, die eind 2014 het nieuwe Financiële Toetsingskader erdoor drukte, waardoor we nu vast zitten aan de eis van de exorbitante buffers. En de PvdA stemde de afgelopen periode tegen verschillende moties om iets aan de rekenrente te doen.

En dan ventje Klaver: hij wil nu een coalitie tegen Rutte. Een coalitie met PvdA, D66 en SP.

Van GroenLinks en D66 hebben we niets te verwachten. Zij willen de AOW fiscaliseren, staan achter het pensioenakkoord en nemen, evenals de PvdA, geen afstand van de tot 2026 geldende rekenrentesystematiek.

De SP staat achter ons. Zal dat zo blijven, nu de lijsttrekker verlekkerd om zich heen kijkt naar regeringspartners?

Van deze coalitiewens hebben we niets te verwachten.

En dan roepen veel mensen om op Wilders of Baudet te stemmen. De eenmanspartij van Wilders wordt niet door leden gecontroleerd. Bij het ontstaan van Rutte I gaf Wilders binnen 24 uur de AOW-leeftijd van 65 jaar weg. En Baudet? Die is meer met zijn persoon dan met zijn kiezers bezig. Bovendien zullen deze partijen in de ogen van veel kiezers te extreem rechts zijn.

De politici, de meesten met kilo's boter op hun hoofd, zullen de pensioenen niet tot verkiezingsthema maken. Zij openen liever de aanval op Rutte om er vervolgens na de verkiezingen zonder overleg met de belanghebbenden een nieuwe pensioenwet doorheen te jassen.

Wie hadden onze pensioenen dan op de agenda moeten zetten? De belangenorganisaties van werkenden en gepensioneerden. Dan komen we bij de vakbonden. Hun verraad is duidelijk. Kritische vakbondsleden zijn er ook. Helaas is een deel ervan druk bezig met de verkiezingscampagne voor het Ledenparlement. Alsof daar de oplossing ligt. Verder werd er begin december een nieuwe werkgroep van boze FNV-leden opgericht, de Werkgroep Indexatie Nu. De toezegging naar o.a. Pensioenactie Oost om en videobijeenkomst te houden, is nog steeds een toezegging. Dan de Stichting Pensioenbehoud en KBO-Brabant. Hun initiatief om een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat te starten, is een fantastisch initiatief, die onze steun verdient. Alleen: deze zaak gaat natuurlijk jaren duren. Intussen gaat de afbraak van het pensioenstelsel door.

De Koepel en de verschillende ouderenbonden (ANBO, KBO-PCOB) hebben te lang bij Koolmees aan tafel gezeten en ja lopen knikken. Nu hebben ze spijt. Maar helaas wordt de tijd om de pensioenwet tot verkiezingsthema te maken wel heel erg kort.

Even gloorde er hoop: er zou een Pensioenlegioen komen. Op deze pagina hebben we een aantal oproepen gedaan om geld te storten. Helaas is men niet verder gekomen dan het opzetten van een website, waar pontificaal de foto van Jan Nagel, de schutspatroon van Liane de Haan, op prijkt. Op ideeën, o.a. op deze pagina door leden geopperd, om na te denken over het benaderen van de miljoenen ouderen, die geen gebruik van internet maken, is helaas niet gereageerd. Jammer, want met beperkte middelen moet het mogelijk zijn om ouderen middels een goede flyer voor te lichten over AOW en pensioenen. Het lijkt erop dat we te maken hebben met de zoveelste club die geen behoefte heeft aan contacten met de basis.

De pers: helaas ook de pers zal de pensioenen niet tot verkiezingsthema maken, hoewel er de laatste weken een kleine kentering is.

Krap twee maanden voor de verkiezingen zijn de pensioenen nog steeds geen verkiezingsitem: de politiek verzuipt in mooie woorden en in het bestrijden van Rutte, onze belangenbehartigers nemen niet de moeite om hun achterban zeer serieus te nemen en de pers houdt zich afzijdig.

Wat kunnen wij doen?

- berichten op de verschillende pagina's met anderen delen;

- op berichten van politieke partijen reageren en de pensioenkwestie aankaarten;

- druk uitoefenen op je eigen politieke partij;

- druk uitoefenen op de ouderenbonden, belangenorganisaties van gepensioneerden en kritische vakbondsleden om de goede bedoelingen te verlaten en eens daden te laten zien.