Uw pensioen is in gevaar!
Onlangs is er een Pensioenakkoord afgesloten. Dit akkoord is een slecht akkoord omdat alle zekerheden voor uw pensioen vervallen. U kunt helpen om de afbraak van ons mooie pensioenstelsel te voorkomen!
Als gepensioneerde ontvangt u AOW en in de meeste gevallen daar bovenop een pensioen van een pensioenfonds. Voor dat pensioen heeft u premie betaald. Ook de werkgever heeft hieraan bijgedragen met het werkgeversaandeel. Het door u gespaarde pensioenbedrag met de rendementen daarop geeft u recht op de aan u toegezegde pensioenuitkering.
De pensioenfondsen beleggen het pensioenvermogen voor de deelnemers om voldoende geld in kas te hebben voor alle pensioenuitkeringen. De Nederlandse Bank (DNB) heeft hiervoor regels opgelegd aan de pensioenfondsen. Tot 2007 ging DNB er vanuit dat er voldoende geld in kas zou zitten als er jaarlijks minstens 4% rendement op de beleggingen werd gemaakt. Dit was geen enkel probleem omdat de meeste pensioenfondsen al jaar en dag gemiddeld 6 a 7% rendement per jaar maken.
Sinds 2007 is deze vaste rente van 4% losgelaten en moet deze zogenaamde risicovrije rekenrente van DNB worden gekoppeld aan de rente op staatsobligaties en die is op dit moment lager dan 1%. Dit betekent dat DNB vindt dat er bij dit lage rendement bij de meeste pensioenfondsen te weinig geld in kas is om in de toekomst de pensioenen te kunnen uitkeren. In werkelijkheid wordt het vermogen niet alleen belegd in staatsobligaties die op dit moment bijna niets opbrengen, maar ook in aandelen en onroerend goed, waardoor rendementen tot wel 7% gehaald worden en er meer dan voldoende geld in kas is.
Volgens deze absurde regels moeten de pensioenfondsen hoogstwaarschijnlijk met ingang van 2021 de pensioenuitkeringen zelfs gaan korten, uw pensioenuitkering wordt dan vanaf 1 januari 2021 lager.
Sinds 2008 vindt er door deze nieuwe rekenrente ook al geen verhoging van de pensioenuitkeringen meer plaats. Dit zou wel moeten om de stijging van de kosten van levensonderhoud te compenseren. Alles wordt duurder. Als gevolg hiervan hebben gepensioneerden steeds minder geld te besteden. De meeste gepensioneerden zijn er daardoor al minstens 20% op acheruit gegaan!
De politiek, de vakbonden en andere sociale partners zijn al jaren bezig om een nieuw pensioenstelsel in te voeren. Er wordt gesproken over een regeling waarbij geen concrete pensioentoezeggingen gedaan worden. Minister Koolmees (D66) heeft hiertoe namens de regering onlangs met de vakbonden CNV en FNV en de werkgevers het zogenaamde pensioenakkoord gesloten.
Het pensioenakkoord belooft verbetering van de pensioenen, maar biedt geen concrete zekerheid. Het is nog maar zeer de vraag of kortingen op de pensioenen hiermee achterwege blijven. In de overgangsperiode vermoedelijk niet. Ook is er geen uitzicht op verhoging van de pensioenuitkeringen om de prijsstijgingen bij te kunnen houden. Zoals het er nu naar uitziet biedt het pensioenakkoord geen verbetering voor de gepensioneerden. Er is eerder sprake van verslechtering doordat huidige zekerheden worden losgelaten. Ook voor de werknemers die nu nog pensioen opbouwen is het pensioenakkoord een verslechtering: ze gaan een hogere premie betalen voor een onzekerder pensioen.
Het pensioenakkoord wordt gesteund door de volgende politieke partijen: VVD, D66, CDA, PvdA, Christen Unie, SGP, en Groen Links. Zij kiezen voor het loslaten van zekerheden voor gepensioneerden.
De oppositiepartijen: SP, 50Plus, PVV, FvD, Krol (PvdT) hebben zich uitgesproken tegen het pensioenakkoord en zijn dus voor behoud van het huidige pensioenstelsel met meer zekerheden voor gepensioneerden. Dat kan eenvoudig door de rekenrente van de pensioenverplichtingen wel op een reële manier vast te stellen door op voorzichtige wijze rekening te houden met de behaalde rendementen van het fonds zoals de pensioenwetgeving van de Europese Unie (EU) voorschrijft.
De Nederlandse pensioenwet voldoet dan ook niet aan de pensioenregels van de EU. De Europese regels bieden een hoge mate van zekerheid en de mogelijkheid voor aanpassing aan de verhoging van de kosten van levensonderhoud en er zijn geen kortingen nodig, maar Nederland houdt zich hier niet aan.
Wat kunt u hiertegen doen?
Gelukkig zijn er al initiatieven bezig om verdere afbraak van ons pensioenstelsel te voorkomen. Zo wordt er een procedure gevoerd tegen de Staat om af te dwingen dat Nederland zich wel gaat houden aan de Europese regels.
Deze initiatieven hebben uw ondersteuning nodig om resultaten te kunnen behalen.
Bezoek de hieronder vermelde websites en facebookpagina's voor meer informatie.
Door u als lid of donateur aan te melden kunt u een bijdrage leveren aan het behoud van uw pensioen.
https://www.facebook.com/kbobrabant
https://www.stichtingpensioenbehoud.nl/
https://www.facebook.com/pensioenbehoud
https://www.pensioenbelangen.nl/contact
https://www.facebook.com/Nederlandse-Bond-voor-Pensioenbelangen-NBP-100330088402619